Građa kokošjeg jaja
1. ljuska od kalcijevog karbonata
2. membrana ispod ljuske
3. membrana bjelanjka
4. helaza, "pupčana vrpca"
5. vanjski tekući bjelanjak
6. gusti (želatinozni) bjelanjak)
7. unutarnji tekućibjelanjak
8. tvorbeni dio žumanjka
9. blastoderm, klicna pjega
10. žuti žumanjak (više masti)
11. bijeli žumanjak (manje masti)
12. unutrašnji albumen, unutrašnji dio bjelanjka (tekući)
13. helaza, "pupčana vrpca"
14. zračna komora
15. kutikula
1. ljuska od kalcijevog karbonata
2. membrana ispod ljuske
3. membrana bjelanjka
4. helaza, "pupčana vrpca"
5. vanjski tekući bjelanjak
6. gusti (želatinozni) bjelanjak)
7. unutarnji tekućibjelanjak
8. tvorbeni dio žumanjka
9. blastoderm, klicna pjega
10. žuti žumanjak (više masti)
11. bijeli žumanjak (manje masti)
12. unutrašnji albumen, unutrašnji dio bjelanjka (tekući)
13. helaza, "pupčana vrpca"
14. zračna komora
15. kutikula
Sadržaj
Bjelanjak
Bjelanjak ima zaštitnu funkciju, prvenstveno očuvati embrij od mikroorganizama. Biološka uloga različitih proteina bjelanjka je zaštita embrija, i to :- izravnim napadom na bakterije (enzim lizozim)
- blokiranjem esencijalnih tvari:
- glikoprotein avidin-inaktivacija biotina
- flavoproteini-vezanje vitamina B2
- konalbumin (ovotransferin)- vezanje Fe i drugih iona metala
- ovomukoin-inaktivacija proteolitičkih enzima
- stvaranje gela-ovoglobulini
- stvaranje pjene-ovoalbumini
- vezanje vode
- stabilizacija emulzija
Jaja raznih životinja.
Žumanjak
Žumanjak je disperzija lipoproteinskih globula s različitim udjelima lipidne i proteinske frakcije u vodenoj fazi. Lipidna frakcija sadrži trigliceride, fosfolipide (lecitin) i kolesterol, a plazma sadrži u vodi topljive proteine i lipoproteine. Žumanjak jajeta sadrži samo 5% kolesterola, a 2/3 triglicerida tvore nezasićene masne kiseline, iznimno važne za pravilno funkcioniranje organizma.Jaja u prehrani
Prema načinu uzgoja, jaja se označavaju:- 0 - jaja iz ekološkog uzgoja
- 1 - jaja iz slobodnog uzgoja
- 2 - jaja iz štalskog (podnog) uzgoja
- 3 - jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja
- A klasa-ekstra i A klasa (svježa jaja) ili
- B klase (jaja namijenjena za preradu)[1][2]
- Industrijska jaja (nepodobna za prehranu ljudi ili preradu u prehrambenoj industriji)- sirovina za pripremu cjepiva, pripremu podloga za rast mikroorganizama, izdvajanje lizozima(konzervans), izdvajanje lecitina (emulgator), pripremu hrane za životinje
- P - patakunska (teža od 600 g)[3]
- XL - vrlo velika (teža od 73 g)
- L - velika (63 - 73 g)
- M - srednja (53 - 63 g)
- S - mala (lakša od 53 g)
Proizvodi od jaja
- tekući
- koncentrirani
- dehidratizirani (u prahu)
- kristalizirani
- zamrznuti
- koagulirani proizvodi
Izvori

Nema komentara:
Objavi komentar